tisdag 25 januari 2011

Nya skatteregler för hustruförmån/lyxhustru;

Nya regler från riksskatteverket:

HUSTRUFÖRMÅN 2010

Inledande bestämmelser

Regeringen har med stöd av 42 § KL uppdragit åt Riksskatteverket att varje kalenderår fastställa föreskrifter för värdering av hustruförmån. Utgångspunkt för värderingen är att förmånsvärdet skall motsvara de inbesparingar av kostnader som förmånstagaren har genom att ha tillgång till egen hustru. Det skattepliktiga förmånsvärdet bör följaktligen motsvara de kostnader förmånstagaren skulle ha haft om han inte varit gift, exempelvis städ- och tvätthjälp, restaurangbesök, presenter, blommor, vin, bio och utgifter för annat av liknande karaktär.


Det är emellertid inte möjligt att i varje enskilt fall göra en exakt beräkning av dessa kostnader, varför värderingen istället måste ske efter vissa schabloner enligt nedanstående tabell.







Värdering av hustruförmån i det fall hustrun anskaffats helt för privat bruk (s.k hemmafru)

Om förmånstagaren anskaffar hustru som är avsedd helt för privat bruk (s.k hemmafru) skall förmånsvärdet i tabellen ökas med 2.000 kronor.


Generell regel om lägsta förmånsvärde

Föreligger inte några begränsningar i dispositonsrätten (t.ex på grund av längre utlandsvistlese, sjukdom eller liknande) bör förmånen inte beräknas efter lägre belopp än 50 gånger per år. Lägre belopp kan endast godtagas om förmånstagaren kan göra sannolikt att hustrun nyttjas färre gånger, t.ex genom körjournal eller liknande.


S.k "lyxhustru"

Om skattskyldig anskaffat hustru som är betydligt yngre eller vackrare än vad som kan anses erforderligt med hänsyn till förmånstagarens status och eget utseende, skall förmånsvärdet ökas med ett belopp som kan anses motsvara skillnaden mellan de beräknade inbesparade kostnaderna och schablonvärdet enligt tabellen ovan för hustru som förmånstagaren anses behöva. Om storleken på dessa inbesparade utgifter inte kan styrkas, kan förmånsvärdet istället höjas med följande schablonmässiga belopp:




Jämkning av förmånsvärdet

Om förmånstagarten kan visa att han för sitt privata bruk haft tillgång till annan mans hustru eller annan kvinna, kan med hänsyn till omständigheterna i varje enskilt fall förmånsvärdet beräknas efter lägre belopp (t.ex efter värdet för hustru i en högre åldersklass).


Dessa föreskrifter äger tillämplighet inkomståret 2010 vid 2011 års taxering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade